Sukces polipropylenu (PP) na rynku opakowań sztywnych jest związany przede wszystkim z jego wszechstronnością, łatwością przetwórstwa, szerokimi właściwościami użytkowymi i ekologiczną akceptowalnością. To połączenie wielu jego zalet z niską ceną i dobrą dostępnością sprawia, że PP staje się materiałem coraz częściej wybieranym na różnorodne zastosowania w segmencie rynku opakowań sztywnych. Rynek opakowań sztywnych jest zdominowany przez opakowania do żywności, dużo mniejszy udział przypada na opakowania do produktów nieżywnościowych wytwarzanych przez różne gałęzie przemysłu, w takich sektorach jak: farby dyspersyjne, kosmetyki, produkty do pielęgnacji i zdrowia oraz pojemniki użytkowe wykorzystywane w gospodarstwach domowych.
Szeroki wachlarz zastosowań
Zdecydowana większość opakowań sztywnych jest wytwarzana jako wyroby cienkościenne, przy czym pewne wyroby, takie jak wiaderka na farby dyspersyjne i pojemniki do przechowywania stosowane w gospodarstwach domowych mogą mieć ścianki o większej grubości (powyżej 1 mm). Opakowania sztywne mogą być wytwarzane metodą formowania wtryskowego lub termoformowania, przy czym aż dwie trzecie wszystkich opakowań jest wytwarzana w tej drugiej technologii. Wiele opakowań dostarczanych jest już na rynek po napełnieniu i mogą być one zamknięte oddzielną pokrywką albo poprzez zgrzanie z folią wykonaną z tworzywa lub folią aluminiową. Pojemniki, tacki, pokrywki lub folie pokrywkowe produkowane są tylko z PP, tym niemniej w niektórych zastosowaniach wytwarzanych np. metodą termoformowania obserwujemy wzrost zainteresowania rozwiązaniami opartymi o struktury wielowarstwowe z warstwą barierową wydłużającą okres przydatności produktów żywnościowych. Zakres żywności pakowanej w pojemniki wykonane z PP jest dość szeroki – mogą to być m.in. produkty mleczarskie (tj. śmietana, jogurty, lody), tłuszcze żółte (masło, margaryna), zupy i sucha żywność. Rodzaj żywności pakowanej na tackach wykonanych z PP jest jeszcze bardziej zróżnicowany w charakterze i może obejmować: sałatki warzywne i owocowe, suche przekąski (tj. pieczywo, ciastka, słodycze) gotowane i porcjowane mięso, przetwory rybne (zarówno gotowane jak i surowe), surowe mięso i drób oraz gotowe posiłki do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Segment pojemników używanych w gospodarstwach domowych dotyczy zarówno żywności, jak i produktów nieżywnościowych. Użytkownicy często wybierają pojemniki do przechowywania produktów sypkich, takich jak ryż, mąka, kasze, makarony itd., w celu wydłużenia ich okresu trwałości. W sektorze produktów nieżywnościowych warto wspomnieć o większych pojemnikach wykorzystywanych do przechowywania różnych przedmiotów gospodarstwa domowego, tj. pościel, garderoba, zabawki itp.
Basell Orlen Polyolefins Sprzedaż Sp. z o.o. (BOPS) oferuje na polskim rynku gatunki PP o szerokim zakresie właściwości fizycznych i użytkowych, które doskonale nadają się do produkcji opakowań sztywnych metodą formowania wtryskowego i termoformowania.
Moplen RP398T i RP2802
Najnowszymi produktami z Płocka oferowanymi przez BOPS w segmencie opakowań sąMoplen RP398T i RP2802. Pierwszy z gatunków ma doskonałe właściwości organoleptyczne i jest przeznaczony przede wszystkim do wytwarzania transparentnych, cienkościennych opakowań do żywności oraz pojemników wielokrotnego użytku, które spełniają najwyższe wymagania sensoryczne w zakresie smaku i obniżonej emisji zapachu, co jest podstawowym wymogiem dla opakowań do żywności. Natomiast Moplen RP2802 jest przeznaczony m.in. na cienkościenne pojemniki o dużej pojemności do przechowywania garderoby, zabawek itd. (które są chętnie używane w gospodarstwach domowych) oraz do produkcji pojemników i wyrobów o wyjątkowych właściwościach estetycznych i dobrych osiągach mechanicznych. Ulepszone właściwości optyczneMoplen RP2802 w połączeniu z niską tendencją do paczenia sprawiają, że jest on chętnie stosowany również w takich aplikacjach jak etui na DVD i CD, oraz w produkcji wysokiej jakości wyrobów użytkowych gospodarstwa domowego. Obydwa nowe gatunki, podobnie jak Moplen RP2380, zawierają najnowszej generacji środek nukleujący, który umożliwia poprawę warunków przetwórstwa i redukcję czasu cyklu w szybkim wtrysku, co może przyczynić się do podwyższenia produktywności. Próby przeprowadzone przez przetwórców wykazały, że w porównaniu do standardowych gatunków PP, omawiane gatunki mogą być przetwarzane przy obniżonej temperaturze wtrysku nawet o 40oC, a rekomendowana temperatura stopu to: 190-200oC w porównaniu do tworzyw zawierających klaryfikatory starszej generacji, będące pochodnymi sorbitolu.
W segmencie termoformowania wiodącym gatunkiem jest Moplen HP640J, który zawiera efektywny środek nukleujący, dzięki czemu tworzywo to doskonale nadaje się na typowe i transparentne pojemniki wytwarzane metodą termoformowania, oferuje bowiem połączenie wysokiej sztywności z optymalnymi właściwościami optycznymi. W ostatnim okresie spółka BOPS wprowadziła na polski rynek homopolimer Moplen HP2409, wytwarzany w Europie Zachodniej, który jest produktem najnowszej generacji, łączącym w sobie wysoką sztywność z doskonałą przezroczystością i wysokim połyskiem. Gatunek ten jest wykorzystywany m.in. do produkcji opakowań do produktów wegetariańskich.
Zalety
Materiały proponowane przez BOPS do produkcji opakowań sztywnych, doskonale wpisują się w trendy rynkowe i wymagania odbiorców końcowych. W tym zakresie ważna jest oferta gatunków pozwalających zmniejszyć ciężar jednostkowy wytwarzanych opakowań i pojemników, przy utrzymaniu odpowiedniej sztywności i wytrzymałości mechanicznej oraz uzyskaniu wysokiej estetyki i/lub przezroczystości. W przypadku szczególnych produktów również istotnym parametrem są dobre właściwości organoleptyczne (niski poziom substancji SML/OML, brak ftalanów, itp.), szczególnie w zakresie migracji wobec tłuszczów żółtych (masło, margaryna) i oliwy z oliwek – te czynniki mogą być ważne również w zakresie spełnienia wymogów diety religijnej lub wegetariańskiej, albo też podgrzewania żywności w kuchence mikrofalowej.
Zakres gatunków PP wytwarzanych w Płocku i oferowanych przez BOPS do produkcji opakowań sztywnych metodą termoformowania i formowania wtryskowego
Moplen – gatunki standardowe PP
Metoda przetwórstwa | Zakres MFR g/10 min | Homopolimer | Kopolimer udarowy | Kopolimer randomiczny |
Termoformowanie | 1,2 – 1,8 | EP440G | ||
1,8 – 2,5 | HP456H | |||
2,5 – 3,5 | HP456J HP640J* | |||
3,5 – 5,0 | EP300K | |||
Formowanie wtryskowe | 20,0 – 30,0 | HP400R HP548R | EP548R | |
45,0 – 65,0 | HP648T | EP548S EP448T | RP398T* RP2380* | |
65,0 – 90,0 | EP348U EP548U | RP348U | ||
90,0 – 150,0 | EP448V* | RP2802* |
* Najnowsze gatunki
Moplen jest znakiem towarowym LyondellBasell.